Dahlia's in potten & bakken: tips & uitgebreide kweekgids! (2024)

Dahlia’s zijn hotter dan ooit! Vier jaar geleden heb ik voor het eerst Dahlia’s gekweekt in mijn moestuin op het dakterras en ik kijk er iedere winter weer naar uit! Ik krijg vaak de vraag of die mooie, grote Dahlia’s in potten of bakken kunnen. Het antwoord is gelukkig: ja! In deze gids neem ik je mee door het hele kweekjaar. Van het uitkiezen van de juiste Dahlia’s om in pot of een verhoogde bak te kweken tot het verzorgen, snoeien en het ’s winters opslaan van de knollen.

Dahlia’s planten op je balkon of dakterras

Al jaren ben ik ongelofelijk fan van Dahlia’s. Het is echt mijn lievelingsbloem. Ik heb een groot dakterras op het zuiden, beneden in onze kleine tuin heb ik niet zo heel veel zon. Dus bedacht ik een paar jaar geleden dat ik vast wel grote Dahlia’s in bakken op mijn dakterras kon kweken. We maakten er in februari 2021 speciaal deze bakken op pootjes voor en zo begon mijn Dahlia-avontuur! In deze gids lees je álles over hoe je Dahlia’s in potten en bakken kweekt. Klik op de linkjes in de inhoudsopgave om direct naar een specifiek onderwerp te gaan.

Inhoudsopgave

  1. Hoe groot moet de pot zijn?
  2. Welke Dahlia soorten kunnen in potten?
  3. Dahlia’s uitplanten buiten: tips
  4. Dahlia’s toppen voor meer bloemen
  5. Dahlia’s verzorgen en beschermen tegen slakken
  6. Overwinteren van Dahlia-knollen

Kunnen dahlia’s in potten?

Jazeker! Alle dahlia’s kunnen prima in potten groeien. Dahlia-knollen hebben ongeveer 30-60cm ruimte nodig. De grootte van de potten die je gebruikt voor het kweken van Dahlia’s maakt dus heel erg uit. Hoe groter de bak/pot, hoe meer ruimte je plant heeft en hoe meer aarde/voeding. Dat vinden je Dahlia’s super fijn. Bij een grote bak of pot hoef je ook wat minder water te geven, de grond droogt immers minder snel uit.

Dahlia’s: hoe groot moet de pot zijn?

Als je bakken of potten uitkiest voor je Dahlia’s, hou dan rekening met de maat van de Dahlia’s die je kweekt. Voor kleinere (enkelbloemige) soortjes zou ik voor potten van minimaal 30 liter gaan. Bij grotere soorten – die misschien wel hoger dan een meter worden – zou ik voor een pot van minimaal 40 liter per Dahlia-knol kiezen. Maar meer ruimte is eigenlijk altijd beter. Ik kweek Dahlia’s in zowel grote houten bakken als in potten van gerecycled kunststof. De bakken hebben een formaat van 120 x 60cm.

In eerste instantie waren ze 18cm diep en dat was op zich prima. Maar in 2023 hebben we ze opgehoogd (nu zijn ze 36cm diep) zodat de Dahlia’s meer ruimte hebben om te wortelen en de aarde in de bakken minder snel uitdroogt en ik minder voeding bij hoef te geven. En dat heb ik gemerkt, ze waren veel gelukkiger! In één zo’n bak van 120 x 60cm zet ik meestal 3 Dahlia knollen, plus nog wat andere bloemen. In een pot van 40 liter zet ik 1 Dahlia-knol.

Dahlia's in potten & bakken: tips & uitgebreide kweekgids! (3)

Welke Dahlia’s kunnen in potten?

Er zijn honderden prachtige Dahlia’s om uit te kiezen. Van kleine enkelbloemige tot grote dinnerplate Dahlia’s. Ik heb altijd erg veel succes met de Tyrell, een prachtige dahlia die geel, oranje tot zalmroze bloeit. In principe kun je alle soorten Dahlia’s – ook de grootste – in potten en bakken zetten, mits de bak groot genoeg is en je plant voldoende zon en voldoende water krijgt.

Dahlia-knollen kun je vanaf januari online bestellen of in het voorjaar bij het tuincentrum kopen. Mijn favoriete leverancier is Fam Flower Farm. Je hebt die naam hier vást al vaker gehoord. Ze hebben in hun webshop maar liefst 125 soorten om uit te kiezen. De knollen worden vanaf half maart bezorgd, maar later kan ook (dat kun je zelf aangeven).

Dahlia's in potten & bakken: tips & uitgebreide kweekgids! (4)

Nazomer- & Herfstbloeiers

Toen ik de eerste keer Dahlia’s uitzocht – in de winter van 2021 – zat ik natuurlijk met het voorjaar in mijn hoofd. Maar Dahlia’s bloeien van augustus tot ver in oktober (tot de eerste nachtvorst). Het zijn nazomer- en herfstbloeiers! De kleuren die je dán wil in je tuin en huis, zijn misschien wel andere kleuren dan waar je in het vroege voorjaar naar snakt. Ik koos het eerste jaar vooral lichtroze en zalmkleurige Dahlia’s. Maar toen de bloemen eenmaal bloeiden, snakte ik juist naar herfsttintjes. Dat doe ik sindsdien anders!

Dahlia’s binnen oppotten & voortrekken

Als je eerder bloemen wil en je plantjes wat sterker wil maken – en dus ook beter bestand tegen slakken – is het slim om de Dahlia’s binnen op te potten en voor te trekken. Dat kan vanaf half maart, maar ook nog prima in april. Let wel: het is lastiger om Dahlia’s in een potje binnen in leven te houden dan buiten in de grond. Dus hoe eerder je begint, hoe meer risico je loopt dat er wat mis gaat ;-).

Dahlia's in potten & bakken: tips & uitgebreide kweekgids! (6)
Dahlia's in potten & bakken: tips & uitgebreide kweekgids! (7)

Oppotten: Hoe trek je Dahlia’s (binnen) voor?

Dahlia’s oppotten en binnen of in de kas voortrekken, doe je als volgt:

  1. Pak een schone pot van minimaal 20 cm (bijvoorbeeld deze van Elho) en doe er wat potgrond in. Gebruik liever geen terracotta, want dat droogt snel uit.
  2. Stop de knol erin met het restje oude steel naar boven toe wijzend
  3. Vul de pot aan met potgrond, tot net onder het steeltje, de knol hoeft echt maar net onder de aarde te zitten en het steeltje blijf je zien
  4. Geef een flinke scheut water en zet er een naamkaartje bij
  5. Zet op een lichte, zonnige plek, bijvoorbeeld bij een raam op het zuiden, in een kas of in een kweekkast met groeilampen
  6. Tot de eerste groene scheutjes zich laten zien, hoef je de Dahlia geen (of amper) water te geven. Daarna is 2 keer per week voldoende tot je de Dahlia’s buiten uitplant.

In onderstaande video op Instagram zie je hoe ik het oppotten en vervroegen van mijn Dahliaplanten aanpak. In deze uitgebreide blog lees je nog meer over het voortrekken van Dahlia’s.

Dahlia’s binnen verzorgen

Niet alle Dahlia’s groeien even snel. Bij sommige zie je na een week al scheutjes en bij andere duurt het drie weken (of langer). Vind je het wel erg lang duren? Check dan of de knollen zijn gaan rotten. Zo niet? Geef een beetje water, als het kan wat meer licht en het groen komt vanzelf! Dahlia’s groeien binnen het best bij temperatuur van 15-21 graden. Je wil het liefst een sterke, compacte plant. Groeit de steel heel snel in verhouding tot de blaadjes? Zet de Dahlia dan op een lichtere plek of wat koeler. Zelf zet ik ’s nachts vaak het raam open in de kamer waar de Dahlia’s staan. Goed voor ventilatie en het houdt de temperatuur onder controle.

Dahlia’s buiten in potten planten

Dahlia’s kunnen niet tegen vorst. Daarom plant je Dahlia’s pas na de laatste nachtvorst buiten uit. Na de zogenaamde Ijsheiligen dus. Ik heb mijn Dahlia’s geplant in Makkelijke Moestuin grond met wat extra voeding erdoor. MM-grond is lekker los, luchtig en voedzaam. Bovendien laat hij goed water door. Maar gewone potgrond met extra compost kan natuurlijk ook prima. Dahlia’s zijn hongerige planten dus het kan geen kwaad om extra voeding door de potgrond te doen voor het uitplanten. Wat ook veel gebruikt wordt als grondverbeteraar is lavameel.

Dahlia's in potten & bakken: tips & uitgebreide kweekgids! (9)

Dahlia’s afharden

Als je wil kun je je Dahlia’s eerst laten ‘afharden’ buiten. Dat doe je door ze een paar uur per dag buiten te zetten en ’s avonds weer binnen te halen. Elke dag zet je ze ietsje langer buiten. Zo wennen ze aan de elementen en met name: aan de hete zon. Ik doe dat meestal maar kort (een of twee dagen) en het gaat eigenlijk altijd prima.

Dahlia’s uitplanten

Het planten van Dahlia’s is heel simpel. Graaf een gat in de aarde in je bak of pot, doe de knol met scheuten naar boven erin en vul aan met aarde. Zorg dat je knol net onder de grond zit en de jonge scheuten helemaal boven de grond. In mijn bakken van 120 x 60cm heb ik 3 grote knollen geplant. Eigenlijk moet je iets meer afstand aanhouden, maar het gaat altijd goed zo! Hieronder zie je hoe ik in 2023 mijn dahlia’s buiten heb uitgeplant.

Naamkaartjes neerzetten

Zet bij elke plant een waterbestendig naamkaartje of schrijf ergens op waar je welke Dahlia’s hebt geplant. Als je de knollen namelijk in het najaar uit de grond haalt, is het vaak niet meer goed te zien welke soort het is. En het is voor volgend jaar wel zo fijn om nog te weten welke knol bij welke bloem hoort!

Dahlia's in potten & bakken: tips & uitgebreide kweekgids! (10)

Dahlia’s in potten: toppen voor meer bloei

Als je Dahlia’s 30-50 centimeter groot zijn en minimaal 3 – maar het liefst 4 bladparen hebben gevormd, kun je ze toppen. Dat doe je door het topje in het midden van de stengel eruit te knijpen of knippen. De plant gaat dan meer zijscheuten aanmaken. Zo worden de planten minder hoog, bossiger en – nog veel belangrijker – krijg je meer bloemen!

Staan je planten buiten? Top je Dahlia’s dan op een niet al te warme dag en het liefst een dag waarop het niet gaat regenen. De steel van de Dahlia is namelijk hol, en anders gaat er water in staan. Na een paar dagen is de steel weer dichtgegroeid. Mocht je een instructie zoeken voor het toppen, in de video hieronder laat ik zien hoe ik het aanpak!

Dahlia’s verzorgen: water, voeding & slakken

Dahlia’s verzorgen is niet moeilijk. Ze houden van licht vochtige, maar niet zeiknatte grond. En in potten betekent dat: veel water geven, zeker op warme dagen. Hoe kleiner de pot of bak, hoe vaker je water moet geven. Het kan heel handig zijn om een hygrometer in de potten te zetten, dan zie je of je Dahlia’s water nodig hebben.

Drainage

Goede drainage is essentieel, zodat het water weg kan. Als de knollen en wortels lang in water staan, rotten ze namelijk weg. En deel van mijn Dahlia’s kweek ik zoals gezegd in zelfgemaakte moestuinbakken op korte pootjes. Onderin de bak zit een kunststof plaat met veel grote gaten, waardoor het water makkelijk weg kan. Het feit dat de bak op korte pootjes staat zorgt er ook voor dat het vocht eronder beter weg kan.

Dahlia’s voeding geven

Geef je Dahlia’s regelmatig voeding, het zijn hongerige planten. Koemest, tomatenvoeding, moestuinvoeding van Pokon of een andere gebalanceerde voeding is prima. Geef ze twee keer per maand een dosis. Vloeibare voeding geef je tijdens het water geven, je doet de voeding in de gieter. Dit is eigenlijk het makkelijkst. Je kunt ook kiezen voor korrels, die strooi je over de grond (liefst niet bij de steel van de Dahlia) en hark je er licht in. Vervolgens geef je ruim water zodat de voeding de grond in kan trekken. Deze voeding van Fam Flower Farm is een aanrader.

Dahlia’s tegen slakken beschermen

Dahlia’s zijn een favoriet maaltje van slakken. Zeker de jonge groene scheutjes. Het helpt al om de Dahlia’s binnen voor te trekken. Grotere planten zijn namelijk al veel beter opgewassen tegen al die vraat. Hoe groter ze zijn als je ze uitplant, hoe minder aanlokkelijk ze zijn voor slakken. Er zijn allerlei ’trucs’ bekend (google vooral) maar het enige dat écht goed werkt, is elke nacht naar buiten en slakken rapen.

Dahlia's in potten & bakken: tips & uitgebreide kweekgids! (12)
Dahlia's in potten & bakken: tips & uitgebreide kweekgids! (13)

Als je – net als ik – je Dahlia’s in een verhoogde bak of in een grote pot kweekt, dan hou je die slijmerige beesten net wat meer op afstand. Maar het blijft lastig. Zeker als we een zomer met veel regen hebben. Bij sommige mensen wordt tijdens natte zomers elke Dahlia-plant aangevreten. Heel verdrietig kan dat zijn! Op mijn dakterras heb ik er gelukkig niet veel last van.

Dahlia’s steun geven

Dahlia’s groeien mooier, hoger en zijn het meest happy als ze stevig staan. Heb je veel last van wind in de tuin of op je balkon / dakterras? Dan is het aan te raden om ze steun te geven in de vorm van bamboestokken, plantsteunen of met een speciale constructie. Doe dat voordat ze het nodig hebben (dus voordat ze in de knop schieten).

Tot afgelopen jaar was extra steun geven niet nodig bij mij, omdat het hek om ons dakterras heen voldoende bescherming bood tegen de wind. Maar nu de bakken zijn opgehoogd, komen de Dahlia’s een stuk hoger en is een steunconstructie wel fijn. Als ik die gemaakt heb, zal ik er foto’s van maken en aan deze kweekgids toevoegen!

Dahlia's in potten & bakken: tips & uitgebreide kweekgids! (14)
Dahlia's in potten & bakken: tips & uitgebreide kweekgids! (15)

Dahlia’s in potten: Snoeien & plukken

En dan komen we bij het leukste deel: de bloei! Dahlia’s bloeien vanaf juli (op z’n vroegst). Hoe groter je planten zijn als je ze buiten uitplant & hoe zonniger het weer, hoe eerder de bloemen verschijnen. Meestal start de bloei in augustus en dit gaat door tot ver in oktober. Dahlia’s bloeien rijkelijk! Het zijn zulke gulle planten. Je hoeft ze in principe niet te snoeien, wel is het essentieel om uitgebloeide bloemen te verwijderen. Dan blijven ze namelijk wekenlang nieuwe bloemen produceren. Hoe meer je plukt, hoe meer bloemen.

Als je graag Dahlia’s met een lange steel wil, verwijder dan de side buds (de knoppen die zich aan de zijkant vormen) als ze nog groen/klein zijn. De bloemen die blijven zitten, krijgen dan een mooie lange steel. Je kunt gerust tussendoor wat blad wegknippen als je planten te groot worden of te dicht op elkaar staan. Dat zorgt voor meer lucht en zo voorkom je meteen schimmel/meeldauw (iets wat je later in het seizoen meestal niet meer echt kunt voorkomen).

Dahlia's in potten & bakken: tips & uitgebreide kweekgids! (16)
Dahlia's in potten & bakken: tips & uitgebreide kweekgids! (17)

Zo pluk je Dahlia’s

Je kunt de bloeiende Dahlia’s natuurlijk lekker aan de plant laten en ervan genieten in de tuin. Of je snijdt ze af om in een vaas te zetten. Maak er bijvoorbeeld vrolijke tuinboeketten van met andere (vaste) bloeiers uit je tuin. Zet ook eens een groepje met kleine vaasjes bij elkaar op tafel, dat staat super feestelijk! Een paar tips voor het plukken van Dahlia’s:

  • Pluk je Dahlia’s als ze helemaal open zijn. De meeste Dahlia’s openen namelijk niet goed als ze eenmaal in een vaas staan.
  • Gebruik een schoon schaartje of mesje als je de bloemen van de plant snijdt
  • Zet je bloemen na het plukken diréct in een schone emmer of vaas met water, zo hebben ze een langer vaasleven
  • Heb je Dahlia’s met hele korte steeltjes? Leg ze eens in een schaal water en zet die op tafel. Je hebt er een paar dagen plezier van.

Dahlia’s Stekken, splitsen & Vermeerderen

Dahlia’s zijn niet zaadvast. Dat wil zeggen dat je waarschijnlijk iets heel anders krijgt dan de moederplant als je het bloemzaad zou zaaien. Als je Dahlia’s wil vermeerderen kun je ze splitsen of stekken. De eerste optie om gratis meer van dezelfde Dahlia te krijgen, is stekken. Dat gaat heel makkelijk en dit doe je aan het begin van het groeiseizoen, als je de Dahlia-knol hebt opgepot en binnen of in de kas voortrekt.

Na een week of twee, drie heeft je knol allemaal scheutjes aangemaakt. Door een scheutje van de plant met een heel klein stukje knol mee te snijden en in potgrond te steken, krijg je een nieuwe Dahlia die precies hetzelfde is als de moederplant. Die kleine scheut groeit in één seizoen uit tot een hele grote plant met flinke knollen. En de knol waar je de stek vanaf haalt, hoef je niet weg te doen. De ‘snijwond’ geneest prima en de plant groeit gewoon verder! Dus ook de moederknol geeft dit jaar nog volop bloemen. In de video hieronder zie je hoe je dat doet!

Dahlia-knollen splitsen

De tweede methode is het splitsen van de knollen. Dahlia’s zijn vaste planten (die niet tegen nachtvorst kunnen). Je kunt de knollen dus in de herfst uit de grond halen, bewaren en volgend jaar weer planten. Als je dat doet, zul je zien dat de knol veel groter is geworden in jouw pot of tuin. Waarschijnlijk zijn er meerdere steeltjes en oogjes te zien. Wil je volgend jaar gratis meer Dahlia’s? Dan kun je de knol vermeerderen door deze te splitsen. In onderstaande video laat Dahlia-specialist Angelo Dorny zien hoe je dat precies doet.

Je Dahlia-knollen overwinteren

Dahlia’s blijven bloeien tot ver in oktober. Pas als het gaat vriezen ’s nachts, is het gedaan met de pret. Zet je Dahlia’s in de volle grond en heb je droge, zandachtige grond? Dan zou je er voor kunnen kiezen om ze te laten zitten. Maar in potten moet je dat echt niet doen. De combinatie van vorst en regen is namelijk funest. Als het flink vriest, kunnen je planten in één nacht tijd volledig verwelken.

Daarom wil je ze écht verwijderen en droog & vorstvrij opslaan voor het nieuwe jaar. Hoe doe je dat? Knip de laatste bloemen weg en snijd alle stelen weg tot 5 a 10 cm boven de grond. Het groen kan prima op de composthoop, of natuurlijk in de GFT-bak. Haal de knollen uit de grond en veeg het gros van de aarde er vanaf. Spoel eventueel af met water, bind er een naamkaartje omheen en laat de knollen een paar dagen aan de lucht drogen.

Dahlia's in potten & bakken: tips & uitgebreide kweekgids! (20)
Dahlia's in potten & bakken: tips & uitgebreide kweekgids! (21)

Dahlia-knollen bewaren

Gooi de knollen zeker niet weg, je kunt ze volgend jaar namelijk gewoon weer in de grond stoppen als je wil! Het is wel van belang om ze op een goede manier te bewaren: droog, donker en koel, maar vorstvrij. Het liefst in een kartonnen doos of plastic krat en bedekt met droge bladeren, verpakt in kranten of onder een laagje stro.

Check voor je de knollen opbergt of er zachte en/of schimmelende knollen tussen zitten. Knip ze eraf en gooi ze weg. Controleer de knollen gedurende de winter regelmatig (een keer per maand of twee maanden). Haal eventuele zachte en/of schimmelende knolletjes altijd weg, zodat ze de rest van de knol(len) niet kunnen aantasten.

Dahlia's in potten & bakken: tips & uitgebreide kweekgids! (22)
Dahlia's in potten & bakken: tips & uitgebreide kweekgids! (23)

mijn belangrijkste learnings

Na vier jaar Dahlia’s kweken in potten & plantenbakken, ben je natuurlijk nog absoluut geen expert. Maar ik wilde mijn ervaringen toch graag met jullie delen! Hieronder vind je mijn belangrijkste learnings:

  • Er zijn honderden rassen en soorten. Kies kleuren die je graag wil zien in je tuin in het najaar. Want dan bloeit de Dahlia juist volop.
  • Zorg dat de potten groot genoeg zijn en geef echt voldoende water én voeding/mest. Dahlia’s zijn hongerige planten.
  • Dahlia’s hebben in de zomer véél zon nodig. Zeker de grotere soorten met de mega grote bloemen! Heb je niet voldoende zon? Kies dan voor kleinere / enkelbloemige soortjes.
  • Ik vind Dahlia’s geweldig! Maar om mooie boeketten te maken, is het echt heel gaaf om ze te combineren met andere bloemen. Daarom kweek ik ook wat andere bloemen, zoals Scabiosa, Zinnia en Rudbeckia.
  • Ik moet meer foto’s maken van mijn bloemen in de tuin, want het was een hele klus om genoeg beeldmateriaal te verzamelen voor bij deze blog, haha!
Dahlia's in potten & bakken: tips & uitgebreide kweekgids! (24)
Dahlia's in potten & bakken: tips & uitgebreide kweekgids! (25)

Dahlia’s kweken in bakken & potten: vragen?

Dat was het, mijn uitgebreide gids voor het kweken van mooie & grote Dahlia’s op je balkon of dakterras in bakken of potten. Ik hoop dat je er wat aan gehad hebt, en dat ik je geïnspireerd heb om vooral te experimenteren met deze prachtige bloemen als je geen zonnig stukje tuin hebt, maar wél een terras of balkon! Als je nog vragen hebt, stel ze gerust hieronder. Dan ga ik mijn best doen je te helpen!

Meer leuke blogs:

  • Hoeveel tijd kost een moestuin?
  • Kleine moestuin en toch véél groente kweken? Dat kan zeker!
  • Een moestuinplan maken: hoe doe je dat?
Dahlia's in potten & bakken: tips & uitgebreide kweekgids! (2024)
Top Articles
Cereal Runtz Weed Strain Information | Leafly
Pink Runtz Weed Strain Information | Leafly
Black Gelato Strain Allbud
Eric Rohan Justin Obituary
Bellinghamcraigslist
Xrarse
ds. J.C. van Trigt - Lukas 23:42-43 - Preekaantekeningen
Our History | Lilly Grove Missionary Baptist Church - Houston, TX
Strange World Showtimes Near Cmx Downtown At The Gardens 16
Becky Hudson Free
Craigslist Labor Gigs Albuquerque
REVIEW - Empire of Sin
Inevitable Claymore Wow
Breakroom Bw
Ivegore Machete Mutolation
2021 Lexus IS for sale - Richardson, TX - craigslist
Chic Lash Boutique Highland Village
Images of CGC-graded Comic Books Now Available Using the CGC Certification Verification Tool
Xxn Abbreviation List 2023
Parent Resources - Padua Franciscan High School
Water Days For Modesto Ca
Uktulut Pier Ritual Site
Espn Horse Racing Results
Aerocareusa Hmebillpay Com
Gina Wilson All Things Algebra Unit 2 Homework 8
Touchless Car Wash Schaumburg
Parc Soleil Drowning
Air Quality Index Endicott Ny
Plaza Bonita Sycuan Bus Schedule
Wisconsin Volleyball Team Boobs Uncensored
Yugen Manga Jinx Cap 19
2021 MTV Video Music Awards: See the Complete List of Nominees - E! Online
Used Patio Furniture - Craigslist
Chicago Based Pizza Chain Familiarly
Saxies Lake Worth
Culver's.comsummerofsmiles
Lilpeachbutt69 Stephanie Chavez
Rugged Gentleman Barber Shop Martinsburg Wv
Ghid depunere declarație unică
World History Kazwire
Craigslist Jobs Brownsville Tx
159R Bus Schedule Pdf
Pro-Ject’s T2 Super Phono Turntable Is a Super Performer, and It’s a Super Bargain Too
התחבר/י או הירשם/הירשמי כדי לראות.
Tripadvisor Vancouver Restaurants
Mudfin Village Wow
Cocorahs South Dakota
Paul Shelesh
Adams-Buggs Funeral Services Obituaries
Blog Pch
Deshuesadero El Pulpo
Mike De Beer Twitter
Latest Posts
Article information

Author: Lilliana Bartoletti

Last Updated:

Views: 6368

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lilliana Bartoletti

Birthday: 1999-11-18

Address: 58866 Tricia Spurs, North Melvinberg, HI 91346-3774

Phone: +50616620367928

Job: Real-Estate Liaison

Hobby: Graffiti, Astronomy, Handball, Magic, Origami, Fashion, Foreign language learning

Introduction: My name is Lilliana Bartoletti, I am a adventurous, pleasant, shiny, beautiful, handsome, zealous, tasty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.